16 Mei 2007

Animasi Pertama Dan Penciptanya

Animasi merupakan seni atau proses menyediakan gambar-gambar kartun yang kelihatan bergerak dan hidup. Animasi juga adalah gabungan dua seni iaitu seni lukis dan filem. Bagi menghasilkan animasi yang baik, kita harus mempunyai ilmu pengetahuan dan pengalaman di dalam bidang seni lukis dan filem.

Animasi pertama telah dihasilkan pada tahun 1901 dan dicipta oleh seorang lelaki bernama Walter Disney. Walter Disney dilahirkan di Missouri, Amerika Syarikat dan membesar di ladang gandum, mempunyai minat di dalam bidang lukisan. Hampir setiap hari beliau melukis pelbagai jenis haiwan yang dilihatnya.
Minat yang mendalam melalui bakat semulajadi telah menjadikan Walter Disney amat dikenali ramai.

Beliau telah berjaya menghasilkan sebuah filem kartun bagi sebuah syarikat yang bernama 'Laugh-o-Gram' bertempat di Kansas selepas menjadi seorang pelukis iklan sebagai kerjaya permulaannya. Beliau seterusnya mencapai kejayaan yang cemerlang setelah menghasilkan watak 'Mickey Mouse' pada 1928 serta watak 'Donald Duck' pada tahun 1934. Kedua-dua watak kartun rekaan Walter Disney menjadi popular dan dikenali seluruh dunia sehingga kini.

Dengan pencapaian serta sambutan yang menggalakkan, Walter Disney seterusnya menghasilkan beberapa filem animasi antaranya 'Snow White and The Seven Dwaft' pada tahun 1937, 'Pinocchio' pada 1940 dan 'Bambi' pada tahun 1942. Sekitar tahun 1964 pula, beliau telah menghasilkan sebuah filem yang menggabungkan watak animasi dan pelakon sebenar (manusia) melalui filem 'Mary Popins' selain menggunakan hanya watak kartun di dalam filem-filem animasinya. 'Walt Disney Pictures' telah ditubuhkan sempena namanya yang telah beroperasi bagi mengeluarkan pelbagai filem animasi dan menjadi satu jenama yang kuat dalam menguasai pasaran seluruh dunia.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

http://www.pergh.com/forum/index.php/topic,11424.0.html