07 Mei 2007

World Press Freedom Exhibition

Dalam kesibukan ribuan ulat buku mengunjungi 'Pesta Buku Antarabangsa 2007', seorang kartunis popular dengan kartun politiknya telah mengadakan sebuah pameran kecil di 'Kompleks Annex', Kuala Lumpur. Walaupun ianya sebuah pameran kecil, namun pameran itu menyampaikan mesej yang besar kepada pengunjung yang hadir. Pameran yang berlangsung selama tiga hari dikunjungi peminat kartun dari berbilang bangsa. Pameran itu juga turut menarik minat pelancong-pelancong yang berkunjung ke 'Pasar Seni' yang terletak berhadapan 'Kompleks Annex' untuk singgah menyaksikan kartun karya kartunis Zunar. Jelas, kepuasan terpamer dari wajah kartunis Zunar yang pada ketika itu sedang sibuk melayan pengunjung dari luar negara. Pengunjung itu begitu kagum pada kartun-kartun yang dipamerkan. Sebagaimana tegasnya kartunis Zunar bersuara, begitu jugalah tegasnya sindiran yang disampaikan melalui kartun karyanya. Berus lukisan, kertas dan dakwat adalah tempat beliau menyampaikan sesuatu yang masyarakat patut dan perlu tahu. Aku yang sempat hadir memberi sokongan pada hari terakhir pameran ingin berkongsi bersama pengunjung blog ini yang ingin melihat beberapa gambar ketika pameran itu berlangsung.

Papan tanda ke arah ruang pameran yang diletakkan di tingkat bawah pintu masuk 'Kompleks Annex'.

Di pintu masuk ruang pameran.

Kartun terbaru yang pernah disiarkan di sebuah akhbar turut dipamerkan untuk tatapan pengunjung.


Antara karya peserta lain yang turut dipamerkan pada hari tersebut.Kartunis Ronasina turut hadir bersama isteri dan anak menyaksikan pameran.

Sebuah koleksi terbaru berjudul 'Cartoons On Tun And Others' karya kartunis Zunar.


Kartunis Zunar yang sedang bukan merenung masa depannya tetapi sedang memikirkan satu tanggungjawab besar menyampaikan sesuatu kepada masyarakat melalui karya kartunnya.