24 Mac 2009

Karikatur Dan Kerjaya

'Live Sketch Caricature', cukup popular di negara luar sebagai sumber pendapatan lumayan segelintir pelukis. Nama-nama besar seperti Sebastian Kruger, Jan Opdebeeck, Ismael Roldan, Jose Serrudo, Luis Ordonez dan lain-lain lagi cukup dikenali di seluruh dunia termasuk di kalangan pelukis karikatur Malaysia.

Karikatur karya mereka menjadi sumber rujukan kepada pelukis karikatur yang baru menceburi bidang ini. Bidang melukis karikatur kini mula mendapat perhatian di Malaysia. Don, Ambo, Jamil Ahmad, Imuda, Julasri, Sudin adalah antara pelukis karikatur Malaysia yang terawal menjadikan bidang ini mula diikuti sekumpulan pelukis baru.

Kerana urusan jual belinya secara tunai, karikatur menjanjikan pendapatan yang menyenangkan hati para pelukis. Hampir 5 tahun saya meninggalkan bidang ini. Kini cuba kembali belajar dan berlatih bagi mendapatkan hasil lukisan yang boleh memuaskan hati pelanggan.


Februari 2009 adalah kali terakhir melukis karikatur atas jemputan pelajar Universiti Malaya. Program berlangsung selama 4 hari mendapat sambutan yang menggalakkan.

26 dan 27 Mac ini sekali lagi akan ke Universiti Malaya bersama program usahawan anjuran pelajar dan sepanjang April akan berada di Kuantan Parade bersama kumpulan karikatur yang dikendalikan oleh bekas kartunis Gila-Gila, Ambo.
© jOnOs 2009