23 Mei 2007

Tokoh Animasi Malaysia

Hassan Abdul Muthalib atau lebih mesra dengan panggilan Pak Hassan oleh mereka yang lebih muda dan sering berguru bersamanya dalam mengenali bidang animasi dan filem. Di lahirkan pada 03 November 1945 di Alor Star, Kedah dan dibesarkan di Jelutong, Pulau Pinang pada tahun 1950. Pak Hassan menuntut di Sekolah Menengah Georgetown sehingga tamat tingkatan lima.

Pada tahun 1964, Pak Hassan mula melangkahkan kaki ke Kuala Lumpur dan bekerja di 'Pasaraya Robinsons'.

Dari situlah Pak Hassan mula mengenali sedikit sebanyak tentang 'set' dan setiap kali tiba musim perayaan Pak Hassan perlu menjalankan tugas dengan menjalankan kerja-kerja dekorasi ruang bangunan pasaraya. Antaranya beliau pernah melukis lukisan bersaiz '95 kali 5' kaki persegi.

Pak Hassan yang juga meminati bidang senifoto telah membeli sebuah kamera hasil titik peluh pekerjaannya pada 1965. Dari situlah Pak Hassan mula mengenali dan mempelajari bidang 'media manipulasi imej'. Pada sekitar tahun 1967 pula, Pak Hassan telah memohon menyertai 'Filem Negara' setelah melihat iklan yang tersiar. Di situ Pak Hassan mula terlibat dalam pembikinan 'set' setelah terpilih dari seramai sepuluh orang yang memohon. Sepanjang tahun 1970, Pak Hassan pernah terlibat dalam rekaan set bagi dua buah drama 'Tamil'. Pak Hassan diminta menerbitkan sebuah 'treler animasi' untuk 'Perayaan Hari Krismas' pada tahun 1972.

Beliau yang tidak memiliki ilmu di dalam bidang pengarahan, penulisan atau penghasilan animasi pada ketika itu sudah mula menaruh minat dan sering melakukan kajian serta percubaan dalam menghasilkan animasi. Antara 'treler' popular yang disukai penonton berjaya dihasilkannya pada ketika itu adalah 'Nyamuk Aedes', 'Jimatkan Elektrik' dan 'Anti Dadah'. Tahun 1981, Pak Hassan dilantik menjadi 'Ketua Unit Senireka'.

Pak Hassan seterusnya mendapat pendedahan terhadap 'dunia sastera' yang telah membuka matanya terhadap penghasilan skrip filem. Dua tahun kemudian, dengan pengetahuan dan minat terhadap fotografi, maka datang pula minat terhadap bidang perfileman. Pak Hassan mula mengikuti sesi 'Dialog Cerdik' anjuran 'ANA' bersama Johan Jaafar dan beberapa yang lain.

Setelah menonton filem animasi pendek 'Hikayat Sang Kancil' arahan A.Xavier, 'Menteri Penerangan' meminta Pak Hassan menghasilkan filem animasi pendek bagi cerita 'Sang Kancil Dan Buaya', serta 'Sang Kancil Dan Monyet' . Kedua-dua filem animasi pendek tersebut mendapat sambutan yang baik dari penonton televisyen di rangkaian RTM. Sebanyak lima filem animasi pendek telah berjaya dihasilkan, Pak Hassan telah membuat pilihan untuk bersara pada tahun 1995. Pak Hassan telah mendapat dua anugerah antaranya 'Anugerah Sri Angkasa' bagi 'Idea Terbaik' dan 'Treler Terbaik'.

Selain itu Pak Hassan juga pernah menerima 'Anugerah Juri' untuk 'Doku Terbaik' di 'Festival Filem Asia Pasifik' dan 'Kesan Visual Terbaik' di Jakarta bagi animasi di dalam 'filem pertama' Malaysia yang menggabungkan watak animasi dan manusia dalam 'Mat Gelap' lakonan Imuda. Bagi filem animasi pertama Malaysia 'Silat Lagenda', Pak Hassan menjalankan kerja-kerja pengarahan, penulisan, penyeliaan kesan visual dan pereka prop.

Di beberapa festival yang berlangsung di 'Korea Utara', Pak Hassan pernah melibatkan diri sebagai 'ahli panel juri' sekitar 1998. Membentangkan dua kertas kerja di 'Tokyo' pada 1996 dan 2003 serta menjalankan kursus dan bengkel bagi doku dan animasi di 'India' dan 'Sudan'. Pak Hassan kini berkhidmat sebagai pensyarah sambilan di Universiti Lim Kok Wing, Go Academy, One Academy juga Akademi Seni Kebangsaan selain mengendalikan bengkel penulisan skrip filem, drama dan dokumentari anjuran 'Finas'. Pak Hassan juga merupakan presiden bagi 'Persatuan Animasi Malaysia' (Animas).